• Shopping nära Guldfågeln Arena

  Guldfågeln Arena ligger nära ett shoppingområde som både innehåller ett stort IKEA-varuhus och det populära Hansa City Mall. Även Media Markt, Bahaus, Stadium med flera ligger här i fristående byggnader. Centralt placerat finns parkeringsplatser med gratis parkering för totalt 3 500 bilar.

  Att promenera från Guldfågeln Arena till IKEA via Trångsundsvägen tar cirka 15 minuter. Tar man istället bussen är restiden bara 6 minuter. Att promenera från Guldfågeln Arena till det stora shoppingcentret Hansa City via Trångsundsvägen tar 15-20 minuter. Med bil via E22:an tar det bara 3 minuter förutsatt att trafiken flyter på bra.

  Besök mysiga Kvarnholmen

  kalmar

  Den del av Kalmar stad där vi bland annat hittar järnvägsstationen, gästhamnen, domkyrkan och Stortorget kallas Kvarnholmen och här finns massor av restauranger, caféer och små butiker inrymda i gamla charmiga byggnader från förr i tiden. Kvarnholmen har varit en viktig del av Kalmar ända sedan 1600-talet då tonvikten flyttades från Kalmar slott till Kvarnholmen, som vid den här tiden försågs med en skyddande ringmur. Till skillnad från många andra svenska städer genomförde Kalmar inte någon storskalig rivning av den gamla stadskärnan under 1960-talet och 1970-talet, vilket har bevarat Kvarnholmens gamla charm. Som besökare i Kalmar är Kvarnholmen en härlig miljö att strosa omkring i och insupa atmosfären och besöka de små butikerna. Här ligger även Kalmar läns museum och Sjöfartsmuseet för den som vill lära sig mer om Kalmars historia.

  Barnteater under sommaren

  Under sommaren brukar det ordnas mycket populära barnteaterföreställningar runt om i Kalmar, inklusive utomhusföreställningar under bar himmel i trädgårdar och på historiska platser. Kriusenstjernska gården i gamla stan är ett exempel på ett ställe där det brukar gå att se barnteater, men det exakta utbudet varierar från år till år.

  Badplaster i Kalmar

  Kalmar är en utpräglad skärgårdsstad och här finns massor av fina badplatser, inklusive sådana som ligger mitt inne i centrum. Vissa av Kalmars badplatser får besökare året runt, men den varma årstiden är förstås högsäsongen. För den som föredrar att bada i bassäng finns Kalmars Äventyrsbad med vattenrutschbana, vågmaskin, med mera.

  Bada mitt i city

  Ett exempel på en badplats som ligger mycket centralt är Kattrumpan, mitt inne i Kalmar city. Här finns en sandstrand som sedan övergår i gräs. Dusch och WC finns tillgängliga för besökare.

  Ungefär 1 km söder om centrum ligger Kalmarsundsparken och här finns en sandstrand som också den har brygga, dusch och wc.

  Kallbadhuset

  Kalmars kallbadhus i Tjärhovet har separat damavdelning och herravdelning och man badar naken. Nyckel köps i receptionen i Kalmar Stadshus.

  Andra exempel på badplatser

  Namn Läge Värt att veta
  Talludden 1 km från centrum, vid Ängöleden Brygg

  Sandstrand

  Långviken 1,5 km från Kalmar centrum, mot Stensö Hopptorn (10 m) Beachvolleyboll-planer

  Vinterbad med vedeldad bastu

  Dusch & WC

  Jutnabben 2 km norr om centrum Intill Ölandsleden, populärt bland vandrare
  Svinö hundbad Vid Ölandsbron, 1,5 km norr om centrum. Strax norr om badplatsen Svinö Östra som inte är för hundar. Hundbad
  Svinö Östra Vid Ölandsbron, 1,5 km norr om centrum. Brygga
  Svinö Södra Södra Svinö Stenpir med stege
  Värsnäs nakenbad 8 km norr om centrum. (Kör mot Värsnäs, sväng till vänster vid Friluftsfrämjandets stuga.) Nakenbad
  Koudden 6 km från centrum, nära Norrliden Badstol för funktionshindrade

  Dusch

  Brygga

  Ekö 1 mil söder om centrum Simskola på sommaren

  Dusch

  WC

  Bryggor

  Sandstrand

  Kiosk

  Vita Sand 2 mil söder om centrum Stor vacker sandstrand

  Bryggor

  WC

  Kiosk

  Konst & Konsthantverk

  konstmuseum

  Det öländska ljuset är ett väletablerat begrepp inom konstvärlden och många är de konstnärer som har eller har haft en ateljé på Öland eller i Kalmar med omnejd. Under pingsthelgen brukar det ordnas en stor mängd konstutställningar, gallerivernissager och andra konstevememang i området, vilket blir startskottet på en sommarsäsong då Kalmar och Öland tar emot stora skaror av konstintresserade besökare.

  Kalmar konstmuseum inriktar sig på samtidskonst som speglar det regionala konstlivet och här finns också många verk ur Kalmar konstförenings stora samling. Konstmuseet hittar du i Kalmars stadspark. Byggnaden är utformad som en något oregelbunden kub och belönades år 2008 med Kasper Salin-priset.

  Trakterna kring Kalmar innehåller flera glasbruk. I det så kallade Glasriket ligger inte bara stora företag som Orrefors och Kosta Boda, utan även mindre glasverksamheter och hyttor som alla har sin egna inriktning. Hos flera av glasbruken kan man anmäla sig för att prova på glasblåsning och lära sig mer om glastillverkning. Givetvis finns det också goda möjligheter att köpa både konstglas och bruksföremål.