• 2008 stor

  IF Göta & IF Gothia

  År 1910 bildades fotbollsföreningen IF Göta i Kalmar, men när de ansökte om medlemskap i Riksidrottsförbundet uppdagades det att namnet IF Göta redan var upptaget. Föreningen bytte namn till IF Gothia och kunde därefter upptas som medlemmar i Riksidrottsförbundet. Namnet IF Gothia kom sig av att fotbollslagets center Einar Delbom hade sett ett fartyg med namnet S/S Gothia i Kalmars hamn.

  Kalmar Idrottssällskap (KIS)

  År 1918 beslutade de styrande i Kalmar att en ny idrottsplats skulle anläggas i området Fredriksskans. I samband med detta krävde man att antalet idrottsföreningar i Kalmar skulle minskas, vilket ledde till att IF Gothia gick samman med IFK Kalmar. Den nya idrottsföreningar som därigenom uppstod fick namnet Kalmar Idrottssällskap (KIS).

  Kalmar FF

  Säsongen 1927/28 fattades beslut om att det fotbollslag som vann den lokala Sydöstra serien skulle få gå vidare till det nationella seriesystem som höll på att byggas ut en nivå under Allsvenskan. Den Sydöstra serien vanns så småningom av IFK Oskarshamn, men lagets hemmaplan uppfyllde inte kraven för matcher i division II och laget hade inte heller råd att bekosta de resor till Skåne och Halland som skulle bli nödvändiga för bortamatcherna. IFK Oskarshamn tackade därför nej, och förfrågan gick vidare till KIS eftersom laget kommit tvåa i Sydöstra serien.

  kalmar ff historiaMöjligheten att ha ett fotbollslag i division II var något som engagerade många i Kalmar, och röster höjdes för att slå samman KIS med Kalmar AIK. (Kalmar AIK hade slutat på tredje plats i Sydöstra serien.) Det blev inte någon sammanslagning, men efter förhandlingar mellan KIS och KAIK gick KAIK med på att släppa ifrån sig några av sina bästa spelare till ett division II-lag. Som krav uppställdes dock att en ny förening skulle bildas istället för Kalmar IS. Så skedde, och den nya föreningen fick namnet Kalmar FF.

  När Kalmar FF:s fotbollslag hade premiär i division II den 31 juli bestod laget av fem spelare som tidigare spelade i KAIK och sex spelare som tidigare spelade i KIS. Det nyskapade Kalmarlaget besegrade Malmö FF med synnerligen god marginal: 6-0.

  Även resten av säsongen i division II gick mycket bra för Kalmar FF och man slutar tvåa i serien, efter ettan IFK Malmö.

  Nedflyttning till division III

  Efter en generationsväxling i laget försämrades resultaten och år 1931 åker Kalmar FF ut ur division II och hamnar i division III. Kalmar FF återvänder dock snabbt till division II efter att ha kommit etta i division III med en poängs marginal mot tvåan Kalmar AIK.

  Nästa gång Kalmar FF åkte ned till division III var 1935 och efter den nedflyttningen tog det längre tid att ta sig upp igen. Det kom att bli åtta säsonger i division III innan laget nådde upp till division II igen.

  En hett efterlängtad uppflyttning till division II

  Under våren 1943 har Kalmar FF chans att ta sig upp till division II igen via kval mot Högadals IS. Först vinner de båda lagen varsin match, vilket innebär omspel på neutral plan (Växjö). I den 88:e minuten gör Stig ”Litzen” Lundström matchens enda mål och det blir Kalmar FF som avgår med segern i Växjö och får flyttas upp till division II.

  Premiär på utländsk mark

  Under andra världskriget var det förstås svårt att ordna internationella fotbollsmatcher i Europa, men efter krigsslutet blommar den verksamheten ut igen och år 1948 får Kalmar FF för första gången spela en fotbollsmatch utanför Sverige. Matchen äger rum i Silkeborg, Danmark och Kalmar FF besegrar finska Nyslott (Savolinna) med 7-0. Kalmar FF spelar sedan final mot hemmalaget Silkeborg IF och vinner med 4-2.

  Debut i Allsvenskan

  På Kristi Himmelsfärdsdagen 1949 besegrar Kalmar FF motståndarna Halmstads BK och går därmed för första gången någonsin vidare till Allsvenskan. Den 31 juli 1949 är det premiär i Allsvenskan för Kalmar FF med en match mot Degerfors IF på Stora Valla i Degerfors. Matchen vinns av hemmalaget med 2-0.

  Kalmar FF:s första hemmamatch i Allsvenskan äger rum den 4 september, då KFF möter Malmö FF på Fredriksskans idrottsplats. Antalet åskådare blir rekordhögt: 15 243 stycken. Malmö FF vinner matchen med 2-1.

  kalmar ff historia 2När Allsvenskan 1949/1950 är över befinner sig Kalmar FF på nionde plats och får därmed stanna kvar. Under andra säsongen i Allsvenskan går det sämre för Kalmar FF som åker ur. Redan säsong 1953/1954 är man dock tillbaka igen, med förnyade krafter och en mer teknisk inställning till fotbollsspelandet. Utvecklingen beror bland annat på tränaren István Wampetits som tidigare tränat AIK och det svenska landslaget. I sjunde omgången vinner Kalmar FF över Degerfors med 3 – 1 och seglar för första gången någonsin upp till toppen av Allsvenskans serietabell.

  Detta är också den säsong då Kalmar FF för första gången bidrar med en spelare till A-landslaget i fotboll. Det är anfallaren Olle Lind som spelar i VM-kvalmatchen mot Belgien den 8 oktober. Sverige förlorar med 2-0.

  Utanför Allsvenskan

  Kalmar FF åker ut ur Allsvenskan säsongen 1954/1955 efter att bara ha tagit 17 poäng på 22 matcher. Nu följer över 20 år i division II för laget.

  1975 anställs Kay Wiestål som tränare för Kalmar FF, och Kalmar FF lyckas därefter kämpa sig tillbaka till Allsvenskan igen. Seriesegern säkras inte förrän i den allra sista omgången, då Kalmar FF besegrar Västra Frölunda IF med 3-2.

  Tillbaka i Allsvenskan 1976 – 1982

  Efter att Bosse Johansson blivit lagets tränare år 1977 tar Kalmar FF för första gången någonsin medalj i Allsvenskan. Laget slutar på tredje plats och får därmed ta emot lilla silvret. Säsongen 1978 slutar Kalmar FF på fjärde plats vilket innebär bronsmedalj.

  1978 spelar Kalmar FF sin allra första cupfinal någonsin. Matchen vinnas av Malmö FF med 2-0 efter förlängning.

  1981 vinner Kalmar FF för första gången Svenska cupen. Den avgörande matchen står mot IF Elfsborg på Råsunda fotbollsstadion och Kalmar FF segrar med 4-0.

  Som en jojo (1983–2004)

  • Den Allsvenska säsongen 1982 spelar Kalmar FF kvalspel mot Gefle IF och förlorar både borta och hemma. Kalmar FF åker därmed ut ur Allsvenskan.
  • 1985: Kalmar FF firar 75-årsjubileum och slutar tvåa i Allsvenskans grundserie.
  • 1986: Kalmar FF åker ut ur Allsvenskan.
  • 1987: Kalmar FF blir cupmästare. Kalmar FF faller ned till division III.
  • 1988: Börja Axelsson tar över som tränare för Kalmar FF. Serieseger och återkomst till söderettan följer.
  • 1994: Kalmar FF slutar på andra plats i söderettan och får kvala mot Hammarby IF. Det blir förlust på hemmaplan och oavgjort på bortaplan för Kalmar FF.
  • 1996: Kalmar flyttas ned till division II.
  • 1997: Kalmar FF vinner division II med 15 poängs marginal till tvåan Nybro IF.
  • 1998: Redan första året i division I lyckas Kalmar FF ta sig vidare till Allsvenskan.
  • 1999: För första gången på 12 år spelar Kalmar FF i Allsvenskan. Det går inledningsvis bra, men sedan sämre och efter kvalspel mot Gais åker KFF ned till nybildade Superettan.
  • 2000: Kalmar FF är nära att åka ned till division I (tidigare division II) men klarar sig kvar i Superettan med nöd och näppe.
  • 2001: Kalmar FF tar sig tillbaka till Allsvenskan.
  • 2002: Kalmar FF flyttas ned till Superettan.
  • 2003: Kalmar FF tar sig upp i Allsvenskan igen, bland annat tack vare Daniel Freire Mendes och Eduardo ”Dudu” Francisco de Silva Neto som värvats från Brasilien.
  • 2004: Kalmar FF slutar femma i Allsvenskan.

  En ny era

  Nu vänder det

  År 2005 slutade Kalmar FF trea i Allsvenskan, vilket innebar att Kalmar FF tog sin första Allsvenska medalj på 20 år. Under denna för Kalmar FF så fantastiska säsong i Allsvenskan lyckades man bland annat med konsttycket att slå Assyriska 7-0 på bortaplan.

  Deltagande i Royal League gjorde att Kalmar FF började spela internationella tävlingsmatcher igen, en verksamhet som legat på is för KFF ända sedan 1980-talet.

  År 2006 slutade Kalmar FF femma i Allsvenskan och klarade sig därmed kvar med mycket god marginal även om det inte blev någon medalj.

  År 2007 slutade FKK tvåa i Allsvenskan, och hade tio matcher i följd helt utan förlust inför slutomgången. År 2007 var också ett år då Svenska Cupen vanns av KFF.

  SM-Guld 2008!

  2008Inför Allsvenskan 2008 var det många fotbollskunniga som hade Kalmar FF som segerfavorit, en förväntning som kan vara tuff att bära men KFF gjorde det med den äran. Efter den fjärde omgången tog KFF över ledningen, och man lyckades hålla kvar den positionen trots att César Santin lämnade KFF för FC Köpenhamn. Det blev tydligt att KFF:s metod att inte fokusera för hårt på dyra utlandsvärvningar utan lägga tid, energi och resurser på att odla upp mer lokala talanger var en bra idé. Bland att klev bröderna David Elm, Viktor Elm och Rasmus Elm fram och gick från klarhet till klarhet på planen. En annan nyckelspelare var smålänningen Patrik Ingelsten som blev årets allsvenska skyttekung med totalt 19 mål.

  Den match som slutligen avgjorde Allsvenskan 2008 stod mellan Kalmar FF och Halmstad BK, och slutade 2-2 vilket innebar SM-guld för Kalmar FF.

  Efter SM-guldet

  År 2009 började bra med en seger i Svenska Supercupen i mars. I Allsvenskan blev det inte någon repris på segern från föregående säsong, men väl en fjärdeplats som gav KFF en bronsmedalj och skickade dem vidare till Europacupspelen 2010.

  År 2010 slutade KFF på nionde plats i Allsvenskan.